Lapkričio 11-oji Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos iniciatyva skelbiama  Atšvaitų diena. Šią dieną  Marijampolės apsk. vyriausiojo policijos komisariato Vilkaviškio r. policijos komisariato prevencijos poskyrio  pareigūnai glaudžiai bendradarbiaudami  su Lietuvos automobilių ir kelių direkcija, Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovais bei senais gerais bičiuliais iš VĮ „Marijampolės regiono keliai“  Vilkaviškio rajono gyventojams  dalino šviesą atspindinčias  liemenes, atšvaitus, informacinius lankstinukus, knygeles bei nuoširdžius patarimus. Įteikdami atšvaitus bei lankstinukus pėstiesiem sakcijos organizatoriai priminė, kad tamsiuoju paros metu būtina naudoti atšvaitus, užsidedant juos ant kairės ir dešinės rankos taip, kad atšvaitas būtų gerai apšviečiamas automobilio priekinių žibintų šviesos, esant galimybei vilkėti ryškiaspalvę šviesą atspindinčią liemenę arba neturint atšvaitų, galima panaudoti prožektorių. Buvo akcentuota, kad atšvaitai ar kiti šviesą atspindintys elementai yra paprasta, bet labai efektyvi priemonė, užtikrinanti pėsčiųjų, dviratininkų, važnyčiotojų ir kitų eismo dalyvių saugumą tamsiu paros metu. Kiekvienas pilietis turi pasirūpinti ne tik savo, bet ir šeimos narių, vaikų saugumu, kad tamsiuoju paros metu išėję į gatvę ar kelią saugiai pasiektų tikslą ir netaptų skaudžių eismo įvykių aukomis.

Policija primena, kad Kelių eismo taisyklės (toliau – KET) nustato:

KET 5 p. „Eismo dalyviai privalo išmanyti Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, mokėti šias taisykles ir jų laikytis".

KET 48 p. „Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1 m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu".

KET 64 p. „Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą".

KET 74 p. „Vadeliojamų vežimo ar rogių priekyje turi būti balti, iš šonų – oranžiniai, gale – raudoni šviesos atšvaitai, pritvirtinti gerai matomose vietose ir pažymintys kraštinius vežimo ar rogių gabaritus".

KET 75 p. „Vadeliojant, varant gyvulius ar paukščius keliais tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, būtini žibintai, kurie turi degti kairėje vežimo, rogių ar gyvulių pusėje: priekyje – baltos, o gale – raudonos šviesos žibintas. Tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui vadeliotojas, gyvulių ar paukščių varovas ir raitelis privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais".

Linkime Jums saugių kelionių!

Marijampolės apsk. VPK Vilkaviškio r. PK ir Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

IMG_3061IMG_3056