Peršalimo ligomis susergame rudenį, žiemą, pavasarį. Tuomet orai būna permainingi, vėjas, drėgmė. Šiltas oras pereina į šaltą ir atvirkščiai. Tada padidėja sergančių asmenų skaičius. Peršalimo ligų sukėlėjai virusai ir bakterijos. Tačiau mes nuolatos nesergame, nes jei mūsų imuninė sistema stipri, ji kovoja su virusų ir bakterijų dauginimusi ir mes nesusergame, bet kai ji nusilpsta tada pradedame sirgti. Žiemą imuninė sistema susilpnėja ir tada sergame dažniau.

Peršalimo ligomis užsikrečiame oro – lašeliniu keliu, t. y. kosint, čiaudint su seilių dalelėmis nuo sergančio žmogaus. Seilių dalelės pasklinda aplinkos ore, nusėda ant aplinkos paviršių ir į kito žmogaus organizmą patenka įkvėpus ar užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę.

Kokie peršalimo simptomai?

Pirmi simptomai dažniausiai būna nosies perštėjimas, deginimas ar niežėjimas. Prasideda vandeninga sloga ir dažnas čiaudėjimas. Atsiranda gerklės kutenimas, sunku nuryti, prasideda kosulys, pakyla temperatūra.

Ką turėtume daryti, kad nesusirgtume peršalimo ligomis?

Savo organizmą stiprinti visus ištisus metus. Valgyti daug vaisių ir daržovių, ir kitų maisto produktų turinčių daug vitaminų.  Vartoti imuninę sistemą stiprinančias priemones: česnaką, ežiuolės, imbiero preparatus, vitamino C, medaus.Naudinga kasdien daugiau laiko praleisti gryname ore. Patartina daugiau judėti, užsiimti aktyvia fizine veikla. Labai svarbu neperšalti, vengti didelių temperatūrų skirtumų ir skersvėjų, ypač jei esate sušilę.

Negalima pamiršti natūralaus patalpų vėdinimo, net ir šaltuoju metų laiku. Vėdinti rekomenduojama sudarius skersvėjį, t. y. atidarius langus nors 10 min. Dažnas vėdinimas ir patalpų, bei kitų paviršių valymas drėgnu būdu, užkerta kelią patalpose esančių virusų plitimui.

Drabužiai, liečiantys kūną, turėtų būti iš natūralaus pluošto, nes tik tokie geriausiai padeda išsaugoti šilumą. Reikėtų dėvėti sezonui tinkamus rūbus bei apavą. Geriausiai tiktų drėgmei nepralaidi avalynė. Jei vis dėlto kojas sušlapote, būtina kuo greičiau pasikeisti avalynę, o drėgną išsidžiovinti. Šaltu oru, nors ir trumpam išbėgus į lauką, reikėtų apsivilkti šiltą striukę, paltą ir apsiauti avalynę.

Geriausia priemonė, norint išvengti ligų plintančių oru, yra rankų plovimas. Virusus gali platinti sergantys arba užsikrėtę, bet dar nesusirgę asmenys. Rekomenduojama plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcines priemones (pvz. dezinfekuojančios servetėlės rankoms) ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus.

Kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną (geriausia vienkartinėmis nosinaitėmis arba sulenkta alkūne). Panaudotas servetėles išmesti tam skirtose vietose.

Stenkitės neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis.

Žinokite, kad saugus atstumas nuo sergančio žmogaus yra apie vienas metras.

                                         Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Rasa Stumbrienė