Gyvybei ir sveikatai pavojingų situacijų pasitaiko kuo įvairiausių. Nelaimės įvyksta staiga, be perspėjimo. Baimė, panika ir nežinojimas kaip elgtis – neatskiriami nelaimingų įvykių palydovai, trukdantys žmonių gelbėjimui. Tad labai svarbu kiekvienam žinoti, ką tokioje situacijoje turime daryti. Ar mes esame pagalvoję ir visada pasirengę tokiems išbandymams? Ar turime veiksmų planą nelaimės atveju? Deja, ne visada.
Spalio 25 dieną Vilkaviškio vaikų lopšelyje – darželyje ,,Pasaka” vyko civilinės saugos pratybos ,,Evakuacija ir parengtis teikti pagalbą ekstremalios situacijos atveju”. Saulėtą rudenišką penktadienio rytą, kaip ir įprastai, vaikų ugdymo įstaigoje vyko įvairios veiklos. Netikėtai, kilus tariamam pavojui apie 9.00 val., darbuotojai su vaikais skubėjo rengtis ir, laikydamiesi evakuacijos plane numatyto išėjimo, skubiai paliko pastatą. Visi susirinko ir sustojo grupelėmis kieme, toliau nuo pastato. Į įvykio vietą atvyko specialiosios tarnybos – greitoji medicinos pagalba, karo prievolės ir komplektavimo tarnyba. Išsiaiškinus tariamą pavojų ir užtikrinus saugumą, vaikų lopšelio – darželio teritorijoje vyko įvairios veiklos. Ugdytiniai noriai mokėsi ir atliko praktinius pirmosios pagalbos veiksmus užspringus, nustojus plakti širdelei, kraujuojant iš nosies, lūžus rankai. Po sunkių praktinių užduočių vaikučiai atidžiai klausėsi pasakos apie ugnies daromą žalą žmogui ir aplinkai, minė mįsles, mokėsi paskambinti bendrosios pagalbos telefono numeriu 112.
Į susitikimą su mažaisiais atvyko LK KPKT Alytaus RKPKS Marijampolės poskyrio viršininkė štabo seržantė Virginija Preskienytė ir vyresnysis seržantas Stasiukas Paukštaitis. Svečiai šiltai bendravo su vaikučiais, pademonstravo tarnyboje naudojamas priemones. Kiekvienas galėjo pasimatuoti karininko šalmą, liemenę, išvysti didžiulę kareivio kuprinę. Štabo seržantė supažindino su jos turiniu: miegmaišiu, gertuve, kastuvėliu, maisto daviniu. Smalsiausieji apžiūrėjo granatas ir šautuvus. Šis susitikimas ugdytiniams suteikė daug džiugių emocijų ir žinių.
Paklausus ,,mažųjų” vilkaviškiečių, kas paliko didžiausią įspūdį – tai greitosios medicinos pagalbos automobilis bei jo skleidžiamas garsinis signalas. Visi patvirtino girdėję šį signalą, tačiau automobilio viduje retam tekę pabuvoti. Vilkaviškio pirminės sveikatos priežiūros centro greitosios medicinos pagalbos specialistė Natalija Anisimavičienė vaizdžiai ir nuoširdžiai supažindino vaikučius su automobilio įranga, įtvarais ir ligonio transportavimu. Patys drąsiausieji net galėjo visa tai išbandyti.
Vaikai – mūsų džiaugsmas ir mes visi norime, kad jie augtų saugūs ir sveiki. Tikimasi, kad pratybos atnešė naudos ne tik vaikams, bet ir darbuotojams. Tai naudinga patirtis, padėsianti apsisaugoti, jei išties įvyktų nelaimė.
Visuomenės sveikatos specialistė Reda Tamošaitienė