Lapkričio trečiąjį ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena. Gražiškių gimnazijoje visuomenės sveikatos specialistė, socialinė pedagogė lapkričio 21-27 dienomis mokiniams skaitė paskaitas, vedė diskusijas, aptarė žiūrėtą filmą apie priklausomybę sukeliančias medžiagas (alkoholį, tabaką, narkotikus). 7 klasės mokiniai kartu su klasės auklėtoja gruodžio 5-ąją dieną dalyvaus konkurse “Aš galiu rinktis”. Konkursą organizuoja Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Konkurso tikslas – sumažinti priklausomybę sukeliančių medžiagų paplitimą mokinių tarpe, sudominti kūrybine veikla.

Mokinių įpročiai formuojami ne tik mokykloje, bet ir namuose. Tėvai, atvirai kalbėdamiesi su savo vaikais apie rūkymo keliamus pavojus, gali stipriai paveikti jų apsisprendimą. Kiekvienas tėvas nori, kad jo vaikas užaugtų sveiku ir laimingu žmogumi. Nors yra tiesos tame, kad nerūkančių tėvų vaikai rečiau pradeda rūkyti, tačiau nei vienas jaunuolis nėra apsaugotas nuo tokios pagundos. Kai vaikai auga, jie susiduria su daugybe pasirinkimų. Jie yra įtakojami tėvų, draugų, mokytojų, bendraamžių. Svarbu suteikti vaikui pasitikėjimo, kad jis galėtų priimti sprendimus, kurie yra  tinkami ir naudingi sveikatai. Tyrimai parodė, kad tiek vaikai, tiek paaugliai vertina tėvų nuomonę ir palaiko jų opoziciją tabako gaminiams.

Vaikui augant, pokalbiai apie tabaką keisis, juos paveiks besikeičiantys vaiko pažintiniai gebėjimai, didėjantis aplinkinių spaudimas. 6 ir mažiau metų – tai yra vaiko amžius, kai jis labai imlus informacijai apie supantį pasaulį. Tai yra laikas, kai pradeda formuotis vaiko požiūris į tabaką. Nors jie per jauni rūkyti patys, reikia atsiminti, kad žmonės, kurie supa vaiką, daro įtaką jo pasaulio suvokimui. Augant vaikui jo požiūris į tabaką keičiasi. Būdamas 7-11 metų amžiaus vaikas gali įžvelgti teigiamų rūkymo pusių. Taigi šis etapas labai svarbus, todėl būtina  šiuo klausimu kalbantis su vaiku pabrėžti, kad rūkymas nėra „kieta”. Taip pat tai geras metas pašnekėti apie bendraamžių daromą spaudimą. Paklauskite, ar jis žino, kas yra spaudimas, ir ar jam jau teko susidurti su draugų spaudimu ir daryti tai, ko jis visai nenori. Visada stenkitės kurti palaikančią aplinką. Pasinaudokite tokiomis aplinkybėmis, kuomet jūs ir jūsų vaikas galite pasišnekti niekieno netrukdomi. Tai neturi būti per daug formalus pokalbis. Tam tikros asmenybės savybės taip pat apsprendžia vaiko pasirinkimą rūkyti ar ne. Ar jums atrodo, kad jūsų vaikui kyla su saviverte susijusių problemų? Jeigu taip, didesnė tikimybė, kad jis pradės rūkyti. Ar jūsų vaikas mėgsta rizikuoti? Tyrimai parodė, kad jaunuoliams, kurie linkę elgtis rizikingai, gresia didesnė tikimybė pradėti rūkyti. Ar jūsų vaikas užsisvajoja per pamokas? Vaikams, kuriems sunku susikaupti mokykloje ar namuose taip pat gresia didesnė tikimybė pradėti rūkyti.  Amžiaus tarpsnis tarp 15 ir 19 metų – tai laikas, kai jaunimas yra kritiškas, nes jie patenka į didžiausios rizikos grupę pradėti rūkyti. Šiais laikais jauni žmonės patiria daug streso. Jie būna smarkiai apkrauti mokyklos užduotimis, papildomais darbais, juos veikia visuomenėje ir šeimoje patiriamas stresas. Neigiamus jausmus kelia ir dažnai jaučiamas nuobodulys. Nors atrodytų, kad vaikai vis tolsta nuo jūsų, nes jie ruošiasi suaugusiųjų pasauliui, tai yra laikas, kai jūs esat vaikams reikalingi labiau nei bet kada. Paauglystės laikotarpis – tinkamas laikas pakalbėti apie rūkymo pasekmes išvaizdai.

Tėvai turi susitaikyti su mintimi, jog jų nuomonė bėgant laikui ir augant vaikams, tampa mažiau svarbi negu bendraamžių. Kuriant sveiką aplinką namuose galima stipriai paveikti vaiko apsisprendimą nerūkyti, todėl draudimas rūkyti namuose ar vietų,  kuriose draudžiama rūkyti, nustatymas, gali turėti įtakos vaiko požiūriui į šį žalingą įprotį.

Tėvai, kurie rūko, taip pat gali daryti įtaką neigiamam vaikų požiūriui į tabako vartojimą. Rūkantys tėvai daugiau nei kiti supranta apie stiprią priklausomybę nuo nikotino ir didelę jos kainą – tiek ekonomine, tiek sveikatos prasme. Rūkantys tėvai gali pasidalinti savo patirtimi su vaikais, papasakoti jiems, kokia yra rūkymo pradžia, kas skatina taip elgtis, kokia yra to žala ir kaip sunku mesti šį žalingą įprotį, todėl geriau net nepradėti.

NAUDINGI PATARIMAI

  • Akcentuokite tai, ką jūsų vaikas daro gerai, o ne tai, ką daro blogai. Apdovanodami juos už tai, kad jie nerūko, jūs išugdysit vaiko pasitikėjimą savimi ir jis galės geriau priešintis bendraamžių spaudimui.
  • Stenkitės daug bendrauti! Neapsigaukite ir nemanykite, kad jūsų darbas jau baigtas ir jums nebereikia atkalbinėti vaiko nuo rūkymo. Deja, vaikai gali laisvai pradėti rūkyti net ir peržengę dvidešimties metų ribą.
  • Klauskite apie jūsų vaikų tikslus ir vertybes gyvenime, ir kaip tabakas padeda arba kliudo juos pasiekti.
  • Priminkit savo paaugliams, kad jie yra svarbūs sektini pavyzdžiai jaunesniems vaikams ir pasiūlykite jiems dalyvauti įvairiose prieš tabako vartojimą nukreiptose programose.
  • Išskirkite rūkymo išlaidas. Kiek kainuoja pakelis cigarečių ir kiek jie išleidžia per metus.
  • Paskatinkite jūsų paauglį įsitraukti į su tabako kontrole susijusia veiklą. Jie gali arba prisijungti prie jau egzistuojančio judėjimo, arba pradėti savo mokykloje naują.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė Nijolė Balandienė